Presidentvalet i USA

Var fjärde år råder presidentval i USA. Det är en ganska krånglig process, så pass omständlig att även vissa amerikaner har svårt att hänga med i det hela. Hur fungerar egentligen själva systemet, ett system som sett likadant ut i hundratals år? Och hur går det i det aktuella presidentvalet?


Kampen står mellan de två största partierna; demokraterna och republikanerna, och deras respektive kandidater. Valet inleds med de så kallade primärvalen. Oftast måste man först registrera sig för ett av partierna, innan man kan rösta. Därefter röstar demokraterna på en demokratisk kandidat och republikanerna på en republikansk kandidat. När en kandidat för respektive parti har röstats fram, efter partikonventen, så inleds det stora valet.


Just nu pågår det aktuella presidentvalet i USA. Det är ett av de mest intressanta valen någonsin. Toppkandidaterna inom demokraterna hörde till samhällsgrupper som aldrig tidigare har befunnit sig på presidentposten, Barack Obama och Hillary Clinton. USA har aldrig haft vare sig en färgad eller en kvinnlig president.


Barack Obama gick segrande ur kampen som demokraternas slutgiltiga kandidat, och John McCain valdes till kandidat för republikanerna. De båda skulle sedan välja varsin vicepresidentkandidat. Den tjänsten innebär att man tilldelas presidentämbetet om den sittande presidenten avlider, avgår eller på något sätt fråntas sitt ämbete. Obama utsåg Joe Biden till vicepresidentkandidat för demokraterna, och McCain utsåg Sarah Palin för republikanerna.  


Det stora presidentvalet kommer att hållas den 4:e november. Elektorskollegiet avlägger sina röster i respektive delstat den 15 december, vilka sammanställs den 6 januari, och valresultatet blir officiellt. Den 20 januari 2009 installeras den nya presidenten i Vita Huset.


Vad skriver pressen om det rådande presidentvalet? På Aftonbladets webbplats finns en separat avdelning ämnad just för valet. Bland rubrikerna kan man finna följande; "Så skulle Obama mördas - en av de anhållna erkänner i tv-intervju". Man spekulerar alltså om det fanns planer för ett attentat mot demokraternas kandidat. Annars har man försökt att gräva fram så många skandaler som möjligt, både kring kandidaterna och vicepresidentkandidaterna. Bland annat skrivs det om Sarah Palins 17-åriga gravida dotter, som det ha varit en del familjetrassel kring. Det skrivs även om Palins tid som kandidat i skönhetstävlingen Miss Alaska 1984, något man valt att rubricera som hennes "lättklädda tid". Man kan utan problem konstatera att det är republikanernas vicepresidentkandidat Sarah Palin som dominerar pressens spalter, både hos Aftonbladet och Expressen.


Vem tros gå segrande ur valet då? Enligt Expressens nätundersökning får Barack Obama 69.1 % av rösterna, medan John McCain får 30.9 %. Det är många som tror att Obama har en stor chans att vinna, medan andra menar att McCains politik går bättre ihop med det amerikanska folkets tycke. Det är alltid svårt att avgöra, det finns plats för både skrällar och vändningar av stora mått. Den 4 november vet vi.   


Robin Larsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0