Ladonien, Sveriges sydliga låtsasland

  

Trodde du att Sveriges grannländer bara var Norge, Danmark och Finnland? Då hade du fel, i alla fall enligt Lars Vilks, skaparen av landet "Ladonien" på halvön Kullen i Skåne.

  

    1980 påbörjade konstnären Lars Vilks en skulptur på Kullaberg som han gjorde av trä och drivved. Skulpturen skulle så småningom komma att kallas för "Nimis" (latin för "övermått"). När skulpturen upptäcktes efter två år kontaktades myndigheterna och en juridisk process tog sin början då man menade att Nimis var en otillåten byggnad som måste bort.

    1986 blev Lars Vilks dömd till 25 dagsböter á 40 kronor (som han senare sålde som ett konstverk). Dock stoppade det inte konstnären från att påbörja ett andra konstverk, Arx (latin för "fästning"), som till största delen var gjord av sten och cement. Detta ledde till ytterligare en rättsprocess, där Vilks skulle bli skyldig att betala 10 000 kronor för den olovliga byggnaden. Den andra juni 1996 förklarar Vilks platsen som en egen stat, Ladonien, som en protest mot domstolens beslut. Vilks menar att området som ett eget land inte kan kontrolleras av Sveriges myndigheter.

    Ladonien har flera bemärkelser som stämmer in på ett riktigt land: ett officiellt språk, latin (men andra språk accepteras också), en egen valuta, (örtug), en egen flagga (grön med ett grönt kors), och till och med en egen nationalsång. Riket är en konstitutionell monarki vars drottning heter Ywonne I Jarl och den nuvarande presidenten heter Fredrik Axwik. Ladoniens medborgare är nomader och bor alltså inte i själva landet men brukar komma och besöka konstverken när de får tid. Medborgarskap i Ladonien är gratis men om du vill bli adlig så kostar det 12 USD, och minister kan du bli för 100 kronor.

   

    För närvarande har landet över 14 000 medborgare. Namnet "Ladonien" är taget från draken Ladon i den grekiska mytologin där han vaktar ett träd med guldäpplen, vilket man även kan se på Ladoniens vapensköld som föreställer en drake tillsammans med ett hjärta och ett gyllene äpple. Landets motto är "omnia vincit amor" som betyder "kärleken övervinner allt".

    Ladonien har förklarat krig, bland annat mot Sverige, åtminstone tre gånger och klargjort sig själv som segrare alla gångerna, Ladonien har även en egen koloni i Norge.

    Trots att landet inte officiellt blivit erkänt som en egen stat än (då det inte uppfyller alla kriterier som gäller för ett eget land) har det ändå blivit ett populärt turistmål och årligen kommer över 30 000 besökare som vill titta på konstverken, eller kanske få en glimt av dess skapare, Lars Vilks. Lars Vilks (även känd som landets statssekreterare) sägs ha besökt landet över 5000 gånger, och då ofta för att reparera eller bygga vidare på Nimis.

    Landet har en egen hemsida som går att besöka på http://www.ladonia.net/.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0