Den ljusnande FRAmtid

Alla tjatar om FRA-lagen, denna i högsta grad aktuella konflikt. Men många verkar inte riktigt vara på det klara om vad den egentligen innebär. Fast det är ju inget ovanligt, inte alls.      Du har vid det här laget blivit nästintill söndertjatad med allt som heter FRA. Så, lämpligt nog, här kommer lite till. Däremot ska jag försöka vara så rak som möjligt i att redovisa vad FRA står för och vad som gör det så negativt.


Benämningen FRA handlar alltså om en rad lagändringar i Sverige, samt en ny lag, en anpassad försvarsunderrättelseverksamhet, så kallad. Dessa ändringar innebär i korthet att Försvarets radioanstalt (FRA) ges rätten till att bedriva signalspaning på all kabelburen trafik som passerar landets gränser. Det innefattar bland annat all telefontrafik, och större delen av den Internet-baserade trafiken. Syftet med FRA-lagen är att söka efter yttre hot riktade mot landet och kartlägga dessa.


Väldigt många har protesterat mot FRA-lagen och menat att den innebär en avskaffning av den personliga integriteten. Man har bland annat dragit paralleller till författaren George Orwells bok "1984", som gavs ut 1949. Det är en typ av framtidsvision där världen kontrolleras med järnhand av ett överhuvud. Alla jordens invånare är ständigt bevakade, "Storebror ser Dig", som också är det mest kända uttrycket ur boken.


Det finns massor av argument som talar för FRA-lagens nackdel, jag tänkte gå igenom ett par av dem. För det första, hela idén med avlyssning och spaning är integritetskränkande. Oavsett om man är terrorist eller inte, så vill man knappast dela med sig av sina privata konversationer till andra, utomstående människor. För det andra, alla kostnader som lagen innebär. När det inte finns någon hotbild mot Sverige överhuvudtaget, är det då värt att lägga en halv miljard i skattepengar på detta ändamål? För om vi ska vara realistiska, hur räddar vi flest liv? Att spendera dessa pengar på exempelvis sjukvården, eller att leta i mörkret efter möjliga hot? För pengar kommer ju tvångsmässigt att dras in på andra områden, för att kunna täcka FRA-lagens enorma kostnader.


För övrigt, så finns det ingen risk att terrorister slänger iväg ett SMS med sina bombplaner. Och skulle dem, mot förmodan, använda sig av någon typ av kabelburen trafik, så kommer det knappast vara skrivet i klartext. Kryptering finns utvecklad som FRA knappast skulle kunna komma åt.


Undvik ett framtida storebrorssamhälle. Döda FRA-lagen.


Robin Larsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0