TV-serieguiden

  Det är en djungel av tv-serier där ute. Försäljningen av boxar med samlade säsonger har fullständigt exploderat. Både färska och äldre tv-serier finns i de flesta fall lämpligt tillhands i form av dvd-boxar.

  Marknaden har även börjat leta sig ut till äldre generationer, folk blir alldeles till sig när de upptäcker att alla de 365 avsnitten av Dallas finns prydligt samlade.

  De allra flesta följer eller har åtminstone någon gång följt en tv-serie, och givetvis har alla sina respektive favoriter. Det kan vara lite klurigt att hålla koll på alla höjdare, så därför kommer här en liten guide över de tv-serier som du verkligen borde ge en chans.


Twin Peaks

Genre: Drama/Thriller
2 säsonger


  Twin Peaks sändes mellan 1990 och 1991, totalt 30 avsnitt, och kom att bli stilbildande för den nya generationen av tv-serier. Stilen skiljde sig markant från tidigare såväl som samtida program, såsom Dallas och Falcon Crest.

  Handlingen kretsar kring 17-åriga Laura Palmer, som hittas brutalt mördad, invirad i plast. Mordet skakar om rejält i det idylliska lilla samhället Twin Peaks. Det verkar inte finnas några motiv alls för mordet. När den lokala poliskåren går bet kallas den väldigt specielle FBI-agenten Dale Cooper in för att hjälpa till med utredningen.

  Jakten på mördaren blir bara konstigare ju djupare man gräver. Det dröjer inte länge förrän man kommer till insikt, det är något mystiskt med Twin Peaks.


The Sopranos

Genre: Gangster/Drama
6 säsonger


  Tony Soprano är både familjefar och överhuvud för den organiserade brottsligheten i New Jersey. En ganska svårt kombinerad karriär. Det innebär en ständig press från både familj, den stränga italienskättade släkten och kriminella fiender. Han inleder regelbundna besök hos psykiatrikern Dr Melfi, för att få utlopp för sin ständigt ökande ångest.

  The Sopranos är inte bara en välgjord, spännande och brutal historia, utan också ett filosofiskt och psykologiskt begrundat porträtt av en man, sin familj och världen runt omkring. Färgstarka karaktärer, gripande intriger och påkostade produktioner är bara några av de ingredienser som gör Sopranos till en av världens främsta tv-serier.


X-files

Genre: Thriller/Sci-fi
9 säsonger


  Agent Mulder arbetar vid FBI:s avdelning för paranormala fenomen, eller snarare avdelningen för fall som ingen annan lyckats lösa eller förklara. Till sin hjälp har han Agent Scully, en doktorand som bidrar med en mer skeptisk bild till den vidskepliga Mulder. Tillsammans utgör de ett järnstarkt radarpar som råkar ut för både den ena och det andra.
  X-files kom att bli en stor succé världen över, mycket tack vare huvudrollsinnehavarnas välspelade insatser. En av skaparen Chris Carters grundläggande idéer var att skapa en tv-serie som skulle vara riktigt otäck, något som fattades i dåtidens tv-utbud. Även detta bidrog stort till seriens framgång. Hela nio säsonger blev det, mellan 1993 och 2002. En långfilm producerades 1998, och ytterligare en långfilm kom i år.


Desperate Housewives
Genre:
Drama
4 säsonger


  Allt kretsar kring Wisteria Lane, ett smått typisk amerikanskt litet samhälle, och i synnerhet kring fem kvinnor. Bree, Lynette, Susan, Gabrielle och Edie är alla hemmafruar, och de lever alla på olika vis i en vardag där det mesta tycks kunna hända. Förutom den ständiga kampen med familjeliv och alla andra vardagliga problem, är det lilla samhället präglat med mysterier och väl bevarade hemligheter.
  Desperate Housewives är ett såväl underhållande som gripande porträtt av livet i en amerikansk förort, och alla de människor som lever där. Det gäller att inte stämpla den i förväg, som till exempel en "kvinnoserie", för den sträcker sig så mycket längre än så.
  Serien slog stort och är nu inne på sin femte säsong, som kommer i semptember.


Robin Larsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0