Heath Ledger fick aldrig njuta av sin karriärs topp

Heath Ledger kom att bli en av Hollywoods allra största och mest hyllade stjärnor, en skådespelare som skapade sin egen roll. Sex månader efter sin död gör Heath Ledger succé med rollen som jokern i storfilmen "The Dark Knight" Men vägen dit var lång och långt ifrån spikrak.



Heath Ledger
  

Heath Ledger föddes den 4 april 1979 i Perth, Australien. Redan i unga år var skådespelandet i full fart när han gestaltade Peter Pan i en skolpjäs. Mycket av inspirationen kom av den äldre systern Kate Ledger som också hade skådespel som intresse. De två stod varandra nära då Heaths föräldrar Sally och Kim Ledger skilde sig när Heath var 11 år. Vid 16 års ålder fick han en roll i den australiensiska tv-serien Sweat som gick mellan åren 1993-1997. Till förmån för skådespelet hoppade han också av skolan vid detta tillfälle. Det man räknar som Ledgers första genombrott var den amerikanska komedin "10 Things I Hate About You" Där spelar han en ung rebell som romantiserar cigaretter och alkohol. Filmen gick till stor del bra och fick bra kritik från stora delar av världen. Heath nominerades till bästa musikframträdande i MTV galan med låten "Can't take my eyes off you"


Detta var alltså starten till en mycket framgångsrik karriär som fick ett alldeles för snabbt slut. Vid början av 2000-talet fick han chansen att jobba med stora skådespelare, han spelade Mel Gibsons äldsta son i "The Patriot" och även Billy Bob Thorntons son i "Monster's Ball" Kritiker och recensenter såg Ledger som den nya Matt Damon, och det var just Damon som tillsammans med Ledger gestaltade de mytomspunna bröderna Grimm i "The Brothers Grimm" och vid det här tillfället fick han utsågs till morgondagens stjärna, ett genombrott var på väg.


2005 var året då det verkliga genombrott i filmvärlden kom då han spelade den nedstämda och tysta gaycowboyen Ennis Del Mar i storfilmen "Brokeback Mountain" Tillsammans med Jake Gyllenhaal som spelade Jack Twist hyllades de båda för sina insatser som två unga killar med en stark dragning till varandra som på den tiden var förbjuden kärlek. Heath Ledger var namnet på allas läppar 2005, han hyllades i recensioner med ord som "Heath vet inte bara hur Ennis rör sig och lyssnar och pratar, han vet även hur han tänker och andas" För sin unika insats fick han pris vid både New York Film Critics Circle och även San Fransisco som bästa skådespelare 2005. Han var även nominerad till ett flertal stora priser t.ex. Oscar nomineringar.  Michelle Williams spelar Ledgers fru i Brokeback Mountain men även i det verkliga livet fanns kärlek mellan de två. Och lagom till premiären kom deras kärleksbarn till jorden, Matilda Rose Ledger.



Heath som Ennis Del Mar


Efter att ha gett sin syn på Bob Dylan i "I'm Not There" fick hans karriär en riktig vändning då han blev erbjuden att spela Batmans ärkefiende Jokern i den nya storfilmen "The Dark Knight" Heath visste redan 5 sekunder senare hur han skulle spela honom, till följd av detta begav han sig till London och praktiskt taget låste in sig i ett hotellrum i drygt en månads tid. Där började det som Heath Ledger numera gjort sig känd för, att skapa sin egen roll. Han beskriver jokern som en Psykopatisk, schizofrenisk massmördande clown med ingen som helst empati. Han förde dagbok med jokerns tankar och experimenterade med röster och skratt för att skapa en helt ny Joker. Christopher Nolan som regisserar "The Dark Knight" gav Ledger fria tyglar i rollen och beskriver det som "det finns inga gränser till vad jokern gör, tänker eller säger"



The Joker


 Framgången gav Heath Ledger mycket, men det kostade honom desto mer. I september 2007 bekräftade källor att Michelle och Heath hade separerat efter tre år tillsammans. Vid denna tidpunkt hade Heath nästan gjort klar sin roll som jokern, separationen tog hårt på Ledger som flyttade till New York och Manhattan. En längre tid av konstant jobbande satte sina spår i form av svåra sömnstörningar och en utmattad kropp. I en intervju med New York Times berättar Ledger med egna ord "Jag sover kanske två timmar per natt, min kropp är utmattad och jag kan inte sluta tänka" Trots detta gav sin Heath in på ett nytt projekt med filmen "The Imaginarium of Doctor Parnassus" i vilken Ledger anses ha en nyckelroll.


Privat beskrivs Heath Ledger som en mer tillbakadragen och blyg person. En person som inte tog mycket plats och helst inte ställde upp i intervjuer, vilket var en av anledningarna till att han flyttade från Australien. Men när det väl kom till intervjuer och galor var Heath alltid den som glänste mest i rampljuset och tillförde alltid en stor bit av humor i sina uttalanden och kommentarer. Tillsammans med bästa kompisen Jake Gyllenhaal gästade de "Oprah" 2005 där de två framställs som Hollywoods nya guldpojkar. De fddcsängslade publiken med sina skratt och berättelser om hur det var att spela in kärleksscener med en person av samma kön. 


Den 22 januari 2008 klockan 2.45 hittades Heath Ledger naken och medvetslös i sin säng. Tidigare hade han beställt massage men när ingen svarade eller öppnade i hans lägenhet tog sig husvärden in och fann Ledger omgiven av olika slags mediciner och preparat. Han låg naken och med huvudet djupt neråt i sängen. De första återupplivningsförsöken misslyckades och klockan 3.36 på natten den 22 januari förklarades Heath Ledger död. Han avled troligen av en omedveten överdos av olika mediciner, där bland sömnpiller. När dödsbudet nådde Michelle Williams befann hon sig på ett hotellrum i Sverige för att filma Lukas Moodyssons film "Mammoth" Hon grät och skrek i panik och allas tankar går direkt till deras gemensamma dotter Matilda. Tusentals fans samlades utanför Ledgers lägenhet i New York och gav sina sista hälsningar.



En till synes sliten Heath Ledger den 19 Januari 2008,
bara dagarna före sin död.


Frågetecken uppkom snabbt kring den nya Batmanfilmen huruvida inspelningen var klar eller inte. Dock framkom det snabbt i och med att Ledger konstaterat i en intervju strax före årsskiftet att han hade gjort klart sin del av filmen. Christopher Nolan som regisserar "The Dark Knight" valde att inte lägga till några visuella effekter i Ledgers framträdanden utan lät hans skådespeleri bli så naturligt som möjligt. Alla scener är dessutom i den ordningen Ledger gjorde klart dem. En modern klassiker beskriver Christian Bale som spelar Bruce Wayne det som, Michael Caine som gestaltar Alfred blev så tagen och skrämd att han glömde sina repliker när Jokern stormar in och avbryter festen. Ledger säger själv att: "det är det roligaste jag har haft eller någonsin kommer att ha, spelandes en karaktär" Sex månader efter sin död gör Heath Ledger succé runt om i världen, kritiker och recensenter hyller den avlidne skådespelaren flera gånger om. Ett flertal olika rekord slogs så som mest indragna pengar på en kväll och största intjänade beloppet för en film under en viss tid. Faktum är att "The Dark Knight" redan har tjänat mer än vad "Batman Begins" (2005) gjorde.


 Inspelningen av den nya filmen "The Imaginarium of Doctor Parnassus" avbröts direkt och lades på is. Ledgers roll skrevs om och Johnny Depp, Collin Farrel och Jude Law valde att alla tre axla Ledgers roll eftersom han reser i tiden och därmed utvecklas som person.



Tvisten om huruvida Matilda Rose Ledger skulle få del av sin fars miljoner uppkom som en stor diskussion i media. Heath Ledger hade skrivit ett testamente där han skrev under att ge sina tillgångar till sina föräldrar och till sina syskon. Saken är den att testamentet är skrivet år 2003 då Matilda ännu inte var född. Därför valde skådespelarna i "The Imaginarium of Doctor Parnassus" att skänka sina löner till Matilda för att hon inte skulle gå arvlös. En tid efter gick Kim Ledger ut i media och sa att familjen Ledger skänker sin del av testamentet direkt till Matilda och poängterade att Matilda och Ledgers ex-fru Michelle Williams alltid kommer vara en del av deras familj. "De kommer att bli väl omhändertagna, precis som Heath skulle vilja ha det" En mindre begravning ägde rum i familjens eget ställe i västra Australien. Endast familjen däribland Michelle Williams och ett fåtal vänner samlades och tog ett sista farväl av Heath. När ceremonin var klar gick det alla ut till en strand i solnedgången och badade skrattandes med kläderna på för att det var så han ville ha det, Heath Ledger.



Niklas Söderqvist


Kommentarer
Postat av: Ö

Riktigt bra skrivet!!!!

2008-11-11 @ 08:12:51
Postat av: Madde

Sjukt bra skrivet

2008-11-13 @ 21:27:35
Postat av: ia

detta var riktigt bra, var ett stort fan till Heath så det blir ju att man fäller någon tår.

Men tack för en bra artikel :)

2008-11-15 @ 00:19:20
Postat av: cornelia

jag kan ju verkligen berätta att det där var det bästa jag någonsin läst! :) <3

2008-11-18 @ 19:47:24
URL: http://heathsflickvan.blogg.se/
Postat av: ck

tack för en bra artikel<3

2008-11-24 @ 10:32:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0