Hårdrockens Historia

Hur långt tillbaka sträcker sig hårdrocken? 50-talet gav världen rock`n`roll. Elvis Presley chockade och upprörde, och för ett kristet Amerika passade musiken inte in. Resten av världen hade lika svårt att acceptera den alltför svängiga musiken, som fortfarande chockerar och upprör.


 Popbandet The Beatles chockade också ett decennium senare. Man kan tycka att Beatles inte var något för gamla tanter att bli rädda för. De hade ju kostym och log alltid under sina framträdanden. Om man ska jämföra musikgrupper så fanns det inget oanständigt hos de fyra Beatlarna, till skillnad från alla hippies och rockare som Jimi Hendrix, The Who och Rolling Stones. Ungefär åren 1966-70 var ganska intressanta. Hippiekulturen blommade, samtidigt som Jimi Hendrix brände sin gitarr och juckade med förstärkaren. The Who slog sönder sina instrument efter konsertens slut och Rolling Stones, ja de avslutade sin show som de började den, med en flaska Jack Daniels i handen. Droger och alkohol var vanligt och det hänger väl med mer eller mindre i branschen än idag.


Hårdrocken formas

1969 gav världen inte bara Woodstock-festivalen, för hippierocken hade satt sina spår och övergick till hårdrock. Popbandet Deep Purple blev hårdare, ett band kallat Led Zeppelin släppte sin första skiva och bluesjazzrockbandet Earth bytte namn till Black Sabbath och fick skivkontrakt 1970. Skivan lät mörk, riktigt mörk och skivan döptes liksom bandet till Black Sabbath. Många menar att det var världens första hårdrocksskiva. Trots att medlemmarna i bandet var uppväxta i hippiegenerationen kan man inte höra något som tyder på detta. Eftersom de var fattiga arbetare från Birmingham var det kanske det som skapade deras mörkare sound istället för att låta som ännu ett hippieband. Något som fick bandet att låta mörkt var att gitarristen, Tony Iommi, gjorde illa fingrarna i en arbetsolycka och var därför tvungen att stämma ner gitarren så att strängarna inte var så hårt spända. Eftersom strängarna blev lösare blev ljudet mörkare.


Hårdrocken är född

Led Zeppelin 1969 var egentligen lite gladare än Black Sabbath 1970. Och nu var det fler band som blev hårda, gamla band och nya. 1974 kom KISS och Judas Priest ut med sina första skivor som tog rocken ett steg längre. Med smink, nitar, läder och hård musik var nu hårdrocken skapad som den är idag. Dock kom den självklart att fortsätta utvecklas, bli till fler genrer, chockera mera och bli ännu hårdare.


Punken-Hårdrockens rivaler

Punken kom 1977 med Sex pistols och Ramones. Två andra band som är viktiga inom punken är Misfits och Exploited. Idén med punk var att man skulle spela enkelt och hålla enkla konserter. Medan hårdrockarna spelade på arenor, spelade punkarna på klubbar. Låtarna var snabba och korta och man spelade inte gitarrsolon i tjugo minuter som alla rockare. Punken gick tillbaka lite till 50-talet. Utseendet för en typisk punkare var trasiga kläder och kort hår eller tuppkam. Man skulle se odräglig ut och gärna bete sig likadant. Denne genre blev väldigt populär och det började gå sämre för hårdrocken som var punkens rivaler.


Glam vs Trash

Sleaze-rock som Guns`n`Roses och den så kallade glamrocken tog fart i början av 80-talet i framförallt Los Angeles. Band som Motley Crue och Poison sminkade sig som tjejer och fönade håret, det var något som de arga hårdrockarna i Metallica verkligen hatade. Genom att inte ha något smink eller glammiga kläder stod de utanför allt som hade med 80-talets glam i L.A. att göra. Och med influenser från engelska band som Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead, Venom och diverse punkband som t.ex. Misfits, kom Metallica att ta ett steg längre. Genom att spela snabbt och ha många tempoändringar blev de klassade som skaparna av genren "Thrash Metal". Efter att Dave Mustaine fått sparken i Metallica skapade han Megadeth, som tillsammans med Slayer och Anthrax också är giganter inom denna genre. Death Metal-genren blev också populär efter Thrashen. I Death Metal spelade man ännu snabbare och i stället för att sjunga så skrek man brutalt och "growlade". Ett exempel på  ett tidigt Death Metalband är Morbid Angel. Senare kom extremare Death Metal band som Deicide, Cannibal Corpse, Cryptopsy och svenska band som Entombed och Meshuggah. Den ännu snabbare och extremare Grindcore-stilen blev framplockad av bandet Napalm Death. Den är lik Death Metal, men man spelar minst lika snabbt och skriker råare. Rap-rock och Rapmetal blev populärt när Anthrax spelade låten "Bring the noise" med hiphop-gruppen Public Enemy, och Faith No More slog igenom med albumet "Real thing" som innehöll låten "Epic". Grupperna började bli mer alternativa, och man behövde inte nödvändigtvis vara hårdast.


Glam vs Grunge

Glam Metal regerade hela 80-talet och början av 90-talet. Man kunde anta att alla älskade Bon Jovi och Warrant. Men liksom thrashen var en motpol till glam kom nu en annan motpol, som hade tydliga likheter med punken. Det kallades Grunge eller Seattle Sound. Mudhoney, Mother Love Bone och Green River var band i Seattle, aktiva under 80-talet. Dess medlemmar skulle snart bilda grunge-band som Soundgarden, Alice In Chains och Pearl Jam och ta världen med storm. Men det största, absolut populäraste grunge-bandet var Nirvana, med Kurt Cobain som frontman.


1996-idag

1996 gav oss en ny skräckrockare vid namn Marilyn Manson. Nu-metal genren har kommit till liksom mycket bra och populära band som Korn, Limp Bizkit, System Of A Down, P.O.D. och Slipknot. Förutom Nu-metal har även andra nya band och rockgenrer kommit till, som t.ex. Linking Park, Good Charlotte, HIM, In flames och Deftones. Sleaze/glamrocken har fått nya band, Crashdiet, Vains of Jenna, Forty licks och The Darkness. Fortfarande är de äldre banden populära och en del är till och med mer populära nu än förut. Själva hårdrocken verkar ha blivit större. Metallica och Iron Maiden är bara två band som många gillar, och det skapas ständigt nya grupper, en del med en ny metal-stil och en del försöker vara som på de gamla dagarna, innan de ens var födda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0